Nationale Voorleesdagen 2023

Home   ›   Nationale Voorleesdagen 2023

Het boek wat centraal staat is: Maximilliaan Modderman geeft een feestje!

Dit boek, geschreven door Joukje Akveld en Jan Jutte is het prentenboek wat centraal staat tijdens de nationale voorleesdagen (25 januari t/m 4 februari 2023).

Maximiliaan Modderman is alleen thuis en organiseert een feest voor zijn speelgoedbeesten. Met taart! Het wordt een wild feest. En een vies feest. Wat zullen mama en papa zeggen als ze thuiskomen?

Een uitbundig en herkenbaar verhaal voor alle kinderen die er weleens een puinhoop van maken.

De doelstelling van De Nationale Voorleesdagen is het stimuleren van voorlezen aan kinderen (0-6 jaar) die zelf nog niet kunnen lezen of net het lezen hebben geleerd. De campagne benadrukt de voordelen van het (voor)lezen, waaronder het positieve effect op woordenschat, spelling en tekstbegrip. Voorlezen maakt je leuker! Door het bevorderen van voorlezen worden kleintjes, grote lezers. Bij Kindcentrum Pi organiseren we elk jaar verschillende activiteiten rondom de Nationale Voorleesdagen, voor alle kinderen van 0 tot 4 jaar, want je kunt niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen.

Voorlezen is een heerlijk moment voor kinderen én de voorlezers. Het is voor kinderen fijn om knus op schoot, of naast je te zitten en samen met een boekje bezig te zijn. Dit jaar dus aan de hand van het prentenboek “Maximilliaan Modderman geeft een feestje”. En feestjes vieren daar houden we bij kindcentrum Pi wel van. Dit boek is ook uitermate geschikt is om interactief voor te lezen.

Wat is interactief voorlezen?                                                                            

Interactief voorlezen is meer dan gewoon voorlezen. Door interactief voor te lezen betrek je een kind zoveel mogelijk bij een verhaal. Dat kun je doen door samen te kletsen over wat je leest, te praten over de tekeningen die je ziet in het boek en door een verhaal uit te breiden met materiaal of met liedjes en beweging. Interactief voorlezen helpt een kind om een verhaal en de daarin gebruikte woorden eigen te maken.

Interactief voorlezen over Maximiliaan Modderman

Hierbij een aantal voorleestips:

  • Bekijk samen de kaft van het boek en lees de titel voor.
  • Vraag bijvoorbeeld ‘Wie zou Maximiliaan Modderman zijn?’ terwijl je door het boek bladert. Misschien reageert je kind door aan te wijzen wie hij denkt dat het is. Zeg: ‘Zullen we gaan lezen? Dan komen we er vast wel achter’.
  • Vertel kort waar het verhaal over gaat voordat je begint met lezen: ‘Maximiliaan organiseert een feestje voor zijn speelgoedbeesten en maakt daar een enorme rommel van. Wat zullen papa en mama zeggen als ze thuiskomen?’
  • Tijdens het voorlezen zou je kunnen zeggen: ‘Waarom zou Maximiliaan zijn trui in bad willen doen? Wat denk jij?’
  • Soms zie je in het boek een tekening die voorspelt wat er op de volgende bladzijde te zien zal zijn, zoals bijvoorbeeld de schoenen van papa en mama. Vraag dan: ‘Van wie denk jij dat die schoenen zijn? Zullen we de bladzijde omslaan en kijken?’

Het verwerken van het verhaal

Praat na afloop van het verhaal over feestjes vieren. Welk feestje gaan we bijna vieren? Zo leg je verbinding tussen het verhaal en de leefwereld van je kind. Dat doe je ook door na het verhaal een activiteit samen te doen waarin elementen van het verhaal terugkomen. Maak bijvoorbeeld samen taartjes van klei, net als de taartjes op het feestje van Maximiliaan in het boek. Of vier samen een feestje met de knuffeldieren van jouw kind. Wat hebben we nodig? Wat hoort er allemaal bij een feestje?

Liedjes en beweging

Zingen over het verhaal en daarbij bewegen is ook een mooie manier voor je kind om het verhaal meer eigen te maken. Mizzemos Kinderliedjes heeft drie liedjes gemaakt over het verhaal van Maximiliaan Modderman: Een feestje voor beestjes, Alles moet in bad, O Jee O wee O nee. Je kunt de liedjes vinden op Spotify.

“Maximilliaan Modderman geeft een feestje”
Deel dit bericht: