Afsluiting thema Zomer

Home   ›   Afsluiting thema Zomer

Op de locatie Oosterenk werd het thema zomer afgesloten met een Aquapark. Kinderen konden spelen en genieten van verschillende waterspelletjes. Het ontdekkend leren stond centraal. Kinderen konden de materialen ontdekken en konden experimenteren. Wat gebeurd er eigenlijk als je een waterballon op de grond gooit? Wat kun je met een vangnetje doen? En waar komen alle waterspetters vandaan?

Bij ontdekkend leren gaat het erom dat kinderen zelf op ontdekking gaan en dat ze op hun eigen wijze en tempo ervaringen op te laten doen. Bij ontdekkend leren ben je meer procesgericht dan productgericht. Als volwassene heb je een begeleidende rol. Kinderen krijgen ruimte voor ontdekkend leren. Als volwassene zorg je voor een uitdagende ruimte en zorg je ervoor dat dit veilig gebeurt. Met het ontdekkend leren bied je kinderen de mogelijkheid om dingen op hun eigen manier te doen, zelf oplossingen te bedenken en zich deze ervaringen eigen te maken. Als volwassene zorg je voor het juiste materiaal. Je kunt denken aan ‘openeindmateriaal’. Kinderen hebben de vrijheid om te experimenteren met materiaal, vooraf staat niet vast wat ermee moet gebeuren of wat het resultaat moet zijn (Van Spijk, 2019).

Van Spijk,B.(2019, 11 december). Ontdekkend leren met jonge kinderen – het hoe en waarom. Letters & spetters- educatie. Geraadpleegd op 31 augustus 2023, van https://www.lettersenspetters.nl/educatief/ontdekkend-leren-met-jonge-kinderen-het-hoe-en-waarom/

Deel dit bericht: